Dört Asil Gerçek

1. Hayat acılarla (dukkha) doludur.
2. Bu acıların kökü, kişinin maddi arzularından (sahip olmadığı şeyi istemekten) kaynaklanır.
3. Acıyı durdurmak için arzudan veya açgözlülükten kurtulmanız gerekir.
4. Eğer Sekiz Katlı Yolu izlerseniz maddi arzularınızı ve dolayısıyla acılarınızı ortadan kaldırabilirsiniz.

Sekiz Katlı Yol

1. Doğru Görüş: Dünyada acıların olduğunu ve Dört Yüce Gerçeğin bu acı çekme kalıbını kırabileceğini anlayın.
2. Doğru Niyet: Zararlı düşüncelerden uzak durun, başkalarını önemseyin ve sadece kendiniz hakkında düşünmeyin.
3. Doğru Konuşma: Güzel konuşun, yalan ve dedikodudan kaçının.
4. Doğru Eylem: Sadık olun ve doğru olanı yapın; öldürmeyin, çalmayın veya yalan söylemeyin.
5. Doğru Yaşam: Geçiminizin başkalarına zarar vermediğinden emin olun. Köleliği veya silah veya zehir satışını teşvik etmeyin.
6. Doğru Çaba: Çok çalışın ve olumsuz durumlardan kaçının.
7. Doğru Farkındalık: Zihninizi kontrol altına alın ve bilgeliğinizi artırın.
8. Doğru Konsantrasyon: Özellikle meditasyon yoluyla huzurunuzu ve dinginliğinizi artırın.

Toplumun üst sınıfından gelen bu genç adam, saray duvarlarının dışındaki insanlar üzerindeki statüsünün etkilerini gördüğünde statüsünden ve pozisyonundan vazgeçti. Budizm'in bu sekiz ilkesi aslında insanların birbirleriyle nasıl ilişki kurmaları gerektiği ve insanların nasıl öz disiplin geliştirmeleri gerektiğiyle ilgilidir. Sekiz "hak"ın her biri, hayattaki acıyı nasıl hafifleteceğinizle ilgili basit bir ifadedir.

Basittirler ve aslında diğer tüm dinlerde de bir şekilde mevcuttur: Birbirinize karşı nazik olun, dedikodu yapmayın, öldürmeyin veya çalmayın, sadık olun, iyi seçimler yapın, çok şey öğrenin ve rahatlayın. Ayrıca, Buda'nın bu fikirleri ortaya koyduktan sonra Hindu tanrılarına tapınmayı bıraktığını ve bir kastın diğerlerinden daha iyi olduğuna inanmayı bıraktığını öğrendim. Ancak Hinduizm'e benzer şekilde, Budistler bu adımları izlemenin nirvanaya yol açtığına ve dolayısıyla reenkarnasyon döngüsünü durdurduğuna inanmaya başladılar.

Peki, Hinduizm ve Budizm'i inceleyerek erken dinlerin gelişimi hakkında ne öğrendim? Her iki durumda da, dini ideolojinin gelişimi insanların birbirleriyle ilişki kurmak için kullandıkları hali hazırda yerleşik sistemlerle yakından bağlantılıydı. Bu durumda kastın toplumsal hiyerarşisi her dindeki temel fikirler, insanların birbirleriyle nasıl barışçıl bir şekilde ilişki kurmaları ve en iyi hayatlarını nasıl yaşamaları gerektiği konusunda daha fazla yapı ve rehberlik sağladı. Her ikisi de kurtuluşu nasıl kazanacaklarına dair bir yol ve belgeler (metinler) sağladı. Bu durumda, reenkarnasyon döngüsünü sonlandırarak.

Bu kısa günlük girişi, tarihçilerin önemli soruları nasıl araştırdıklarının ve yeni bilgilere nasıl baktıklarının bir örneğidir. Düşüncelerini bilgilendirmek için tarihsel belgelerin ve diğer tarihçilerin yazılarının bir karışımını kullanırlar.

Kaynaklar
Büyük Çağ Dört: Değişim ve Karşılaşma Ağlarının Genişlemesi MÖ 1200 - MS 500.” Hepimiz İçin Dünya Tarihi. Web.
Ferrer, Michelle. “Yakın Çekim Öğretim Birimi 4.4.1: Budizm'in Tomurcuklanması, MÖ 563 - MS 150.” Hepimiz İçin Dünya Tarihi. PDF dosyası.
McNeill, JR ve McNeill, W. İnsan Ağı: Dünya Tarihinin Kuşbakışı Görünümü. New York: WH Norton & Co., 2003. Baskı.



Holy Metta

Gelin Dünyadaki kutsal yerleri tanıyalım ve dinler hakkında kısa bilgiler edinelim...

En son haberleri takip etmek için abone olun.

Copyright © 2024 sky.design | Tüm Hakları Saklıdır. / All Rights Reserved.     KVKK/PDPA | Gizlilik/Privacy | Kullanım Koşulları/Terms Of Use
holymetta.com bir MettaScape.com online avm girişimidir.