Kutsal mekanların 21. yüzyılda önemi nedir?

Çiftler heykellerin ve resimlerin önünden geçerken mırıldanıyor. Haritalar hışırdıyor ve kamera deklanşörleri tıkırdıyor. Bir baba, kalın taş basamaklardaki tüneklerinden sıkıntıyı uzak tutmaya çalışarak, küçük kızına iPad'lerinin ekranında ne olduğunu fısıldıyor.
Bunlar İtalya, Floransa'daki çoğu turistik cazibe merkezinin sesleridir, ancak bu farklı olmalı. Parlayan elektrik tabelalarında "Sessizlik. Saygı. Burası kutsaldır." yazıyor. Basilica di Santa Croce'nin birçok gölgesinin ortasında kırmızı ve mavi yapay ışık işaretleri yaratıyorlar.
Acaba kimin hatırlatılması gerekiyor?


500 yıldan daha eski Santa Croce'de, Katolik Kilisesi'nde bıraktıkları izlerle ünlü iki adam olan Michelangelo ve Galileo'nun mezarları da kutsaldır. Kutsal alanın yakınındaki küçük şapellerden birinde asılı olan hırpalanmış, koyu mavi ve kırmızı haç, su hasarına rağmen boyalı yüzeyinde hala görülebilen İsa'nın şekliydi. Kutsal alan, dini sembollerle dolu fiziksel bir yapıdır. Ancak onu gören veya içinde ibadet eden kişiler, aynı zamanda sessiz tefekkür veya komünyon ritüeli gibi özel davranışlardan oluştuğunu bilirler. Santa Croce gibi yerleri ziyaret edenlerin uyması gereken kurallar vardır çünkü kutsallık, en azından kısmen, etrafına koyduğumuz sınırlar tarafından yaratılır ve sürdürülür.
Kansas'ın Ellinwood kentindeki St. Joseph Katolik Kilisesi'nin pastörü Rahip Terrance Klein, "Din, kutsal ile dünyevi olanı ayırmaya dayanıyor gibi görünüyor" dedi.

Kutsal alanları yöneten sınırlar, ister girişi sınırlasın ister sessizliği zorunlu kılsın, keyfi görünebilir, ancak kutsallık kavramını inceleyen Rahip Klein ve diğerlerine göre, inançlı insanların ilahi olanla ilişkilerini nasıl anladıklarıyla derinden bağlantılıdır. Bizi günlük hayatın kaosundan çıkarıp Tanrı ve birbirimizle daha derin bir bağlantıya iterler.
"Tanrı ile karşılaştığınızda bunu bilmeye dair bir insan ihtiyacı vardır. Her dini grup, bir şekilde, bunun belirli bir alana adım attığınız veya günün bu saati olduğu için olduğunu söyler," dedi Rahip Klein.
Bu karşılaşmanın gücü, dışarıdan gelenler içeri girdiğinde kaybolmaz. Sadece bir kutsal alanın mimarisine hayran olmak için durmuş olsalar bile, turistleri de değiştirebilir, diyor Washington Ulusal Katedrali'ndeki ibadet kanonu Rahip Rose Duncan.
"İnsanlar ziyarete geldiklerinde (katedrali) neredeyse bir müze gibi bir yer olarak görebilirler. Ancak olan şey, ibadet etmek için içeri davet edilme fırsatına sahip olmalarıdır." dedi.

Kutsal olan nedir?
Dünyanın en ünlü kutsal mekanlarından bazıları, örneğin Kudüs'teki Tapınak Dağı veya Roma'daki Aziz Petrus Bazilikası, insanların geçmişte orada yaşananlara dair inançları nedeniyle önemli manevi mekanlar haline geldi.
"Bir yeri kutsal kılan şey, en azından başlangıçta, tanrıların orada kendilerini göstermiş olmasıdır," diyor Kaliforniya Üniversitesi, Santa Barbara' da din bilimleri profesörü olan Richard Hecht. Örnek olarak Avustralya'daki Ayers Rock' ı gösterdi; burada yerli kabileler tanrılarının kendilerini gösterdiğine inanıyor.
Çoğu kilise, sinagog, tapınak ve cami de dahil olmak üzere diğer mekanlar, bugün içlerinde olup bitenler nedeniyle kutsaldır. Tanrı, dua, şarkılar ve diğer ritüeller aracılığıyla davet edilir.
Fordham Üniversitesi'nde eski teoloji profesörü olan Rahip Klein, laik dünyadan ayrılmanın kutsallığın temel bir parçası olduğunu söyledi. İnsanlar bir ibadethanenin eşiğinden geçtiklerinde, farklı hissetmeleri ve davranmaları beklenir.
Bu ayrılık, "Şimdi Allah'ın huzurundayız" demenin bir yoludur dedi.
Uygun ayrım anlayışımız zamanla gelişebilir. Örneğin, 1960'larda Roma Katolik Kilisesi'nin İkinci Vatikan Konseyi'nden önce, "kutsal olan o kadar kutsaldı ki, sadece din adamları sunağın başında olup bitenlere tanıklık edebilirdi," diye belirtti Rahip Klein. Vatikan II, din adamları ile laikler arasındaki engellerin bir kısmını yıktı.
Rahip Klein, Hristiyanlık, İslam ve Yahudilik de dahil olmak üzere çoğu dinin ibadetin bir kilise veya şapel ile sınırlı olması gerekmediğini öğrettiğini ancak kutsal bir alan ayırmanın bu geleneklerin insanların ilahi olanla bilinçli bir şekilde bağlantı kurabilecekleri bir yer yaratmasını sağladığını sözlerine ekledi.
"Bu dinler Tanrı'nın her yerde olduğunu söylüyor. Ama aynı zamanda 'Dikkatimizi nasıl odaklarız?' diye de soruyorlar. Bunu kutsal alanla yapıyorlar," dedi.

Sınırlar neden önemlidir?
Eylül ayında yüzlerce turistle birlikte St. Peter Bazilikası'nda yürürken, Blessed Sacrament Şapeli'nin girişinin yakınındaki görevinden sert bakışlı genç bir adam bana baktı. Görevi, gerçek ibadet edenleri diğer Bazilika misafirlerinden ayırmak ve böylece sadece eski grubun üyelerinin alana erişebilmesini sağlamaktı.
Şapelin girişinden birkaç metre öteye yerleştirilmiş ahşap bölmelerin dışında sıkışıp kalmıştım ve şapelin altın melekleri ve lapis lazuli vurgularıyla süslü sunağını görmek için gözlerimi kıstım.
Roma'da ilahiyat öğrencisiyken St. Peter' daki ibadetlere liderlik eden Rahip Klein, şapel muhafızı gibi sınırların pratiklik ve kutsallığı korumakla ilgili olduğunu belirtti.
"İçeri girip çıkan çok fazla insan var. Sadece dua etmek için oraya gelen insanlar için yer ayırmaya çalışıyorlar," dedi.
Diğer önlemler, ziyaretçilerin bilerek veya bilmeyerek kilisenin ritüellerinden biriyle alay etmemesini sağlar. Örneğin, Rahip Klein'ın St. Peter' daki ibadet ayinleri sırasında insanların ellerine değil dillerine komünyon gofretleri koyması gerekiyordu.
"Kutsanmış ayinin bir fotoğraf albümünde yer almasını istemiyoruz" dedi.
Bazilika ziyaretçileri kadife iplerle ana sunak ve günah çıkarma odalarından uzak tutuluyor. Özgürlük Heykeli'nin ayakta durabileceği kadar geniş olan kilise kubbesinin altındaki alan, bu bariyerlerin bir tarafında boş, diğer tarafında ise istila edilmiş durumda. İnsanlar en iyi kamera açısını yakalamak için birbirlerini iterek tur gruplarını gözden kaçırıyorlar.
Bu ipler gibi sınırlamalar, gerçek dindar hacılar veya Katolikliğe olan bağlılıkları nedeniyle St. Peter' ı ziyaret etmek zorunda hisseden insanlar üzerinde bıraktığım izlenim konusunda endişelenmeme neden oldu. Tur rehberimin gerçeklerini telaşla yazıya dökerken ve fotoğraflar çekerken, bu ruhani turistler St. Peter heykeline doğru yol aldılar, binlerce diğer hacı tarafından aynı şeyi yapan metal ayağını öptüler veya ona dokundular.
Bir kadının St. John Paul II' nin mezarına gül bırakmaya çalıştığını ve muhafızın ona izin verilmediğini söylediğinde yüzündeki kederli ifadeyi gördüm. İnsanların etrafa bakıp mermer sütunlara ve yüksek kemerlere dalmaktan memnun olduklarını gördüm, bense hangi heykellerin fotoğraflanmaya değer olduğunu düşünüyordum. Sıradan şeyler hakkında endişelenirken gösterilen bağlılık karşısında alçakgönüllüydüm.
Hecht, ikili tepkilerimin kutsal alana karşı doğal bir tepki olduğunu belirtti. Çevrelerindeki sınırlar, içeri aldıkları kişiler kadar dışarıda tuttukları kişilerle de ilgilidir.
"Bir yere erişimi kontrol edebilme yeteneğiniz, kutsallığın belki de en önemli parçasıdır" dedi.
İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi'nde, tapınağa adandıktan sonra yalnızca tavsiye belgesi olanlar girebilir. Bazı Katolik kiliselerinde, vaftiz edilmemiş ve onaylanmamış kişilerden, komünyon ayininden önce kutsal alandan çıkmaları istenir.
Hecht, bu tür katı sınırların içeriye alınan kişiler arasındaki bağları güçlendirebileceğini sözlerine ekleyerek, kutsal bir alanın etrafına sınırlar koymanın "bir topluluk yaratma çabası" olduğunu belirtti.
Ek olarak, kısıtlayıcı sınırları aşmak daha anlamlı olabilir. Sınırları bilinçli bir şekilde oluşturduğumuzda ve neden orada olduklarını bildiğimizde, "güçlü olabilirler" dedi Rahip Klein.

Bölünmeyi aşmak
Sınırların dini toplulukları sürdürmede oynadığı önemli rol nedeniyle, kaç tane inanç grubunun insanların onları geçmesine izin vermeye istekli olduğunu görmek şaşırtıcı olabilir. Ancak turistlerin St. Peter Bazilikası'nı görmesini sağlamak veya toplum üyelerinin yeni inşa edilmiş bir Mormon tapınağını ziyaret etmesine izin vermek, dini farklılıkları ortadan kaldırabilir ve insanları ilahi olanla daha derin bir ilişkiye davet edebilir, diye belirtti Rahip Duncan.
Ağustos ve Eylül başında, 70.000 Mormon olmayan kişi de dahil olmak üzere 141.000 kişi yeni inşa edilen Philadelphia Pennsylvania Tapınağı'nda yürüdü. Religion News Service gibi laik medya kuruluşları , 18 Eylül'deki adanma töreninde dışarıdan gelenlere kapatılmadan öne tapınağın tasarımı ve amacı hakkında farkındalık yaratarak açık ev hakkında haber yaptı.

Bir grup ziyaretçi, 10 Ağustos 2016'da Philadelphia, Pensilvanya'daki İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi'nin Philadelphia Pennsylvania Tapınağı'nı gezmek için sıraya giriyor. | Alan Murray
Açık ev misafirleri bir tapınağın tertemiz oturma odalarını, avizelerini ve gelin ve damatların mühürleme törenlerine hazırlandıkları alanları görürler. Ayrıca, dış dünyaya dönmeden önce son birkaç huzur ve sessizlik anını arayanları parlak ışık ve süslü armatürlerin nasıl karşıladığını görerek "göksel odaya" da davet edilirler.
Rahip Klein, kutsal mekanların çoğu zaman inanılmaz derecede güzel yerler olduğunu ve bu mekanları yöneten insanların, bu mekanları dışarıdakilerle paylaşmaya karar verirken bunu hesaba kattıklarını söyledi.

"Tanrı'ya hiç inanmayan bir kişi bile St. Peter'ı görebilmelidir. Bu, başka bir şey değilse bile, insan ruhunun bir zaferidir," dedi.
Ve turist benzeri ilgi Roma ve Floransa'nın ünlü kiliseleriyle sınırlı değil. Dini grupların Amerikan toplumuna ne kattığına dair yeni bir araştırmaya göre, yaklaşık 117.000 ABD cemaati, ziyaretçilerin ibadethanelerine sadece binayı ve sanat eserlerini görmek için geldiğini bildiriyor .
Washington, DC'deki Ulusal Katedral'deki ibadetleri denetleyen Rahip Duncan, her yıl katedrale akın eden on binlerce Episkopal olmayan kişiden endişe duymadığını söyledi.

"Aklımda, birinin burada Tanrı'yı deneyimlemesi için her zaman bir fırsat vardır," dedi. "Biz sadece insanların ibadet ettiği süre boyunca (ziyaretçilerin) buna saygı duymasını ve birlikte geçirdiğimiz zamanın kutsal doğasını korumasını istiyoruz."
Turistler ziyaretlerinden mekan hakkında birkaç resim ve tarihi gerçekle ayrılabilirler veya ruhsal olarak değişebilirler. Rahip Duncan yakın zamanda Ulusal Katedral'e gelen bir ziyaretçinin, tur sırasında amcasının ölümünü öğrendiğini duydu.
"Burada 30 dakika kalacaklarını sandılar ve üç saat geçirdiler," dedi. "Tanrı'nın onlarla birlikte olduğu hissine kapıldılar."

Kutsal Faydalar
Rahip Duncan'ın hikayesinin de gösterdiği gibi, kutsal mekanlar acı çeken veya yas tutan insanlara teselli verir. Ayrıca, Ulusal Katedral'e yaptığım son ziyaretimde öğrendiğim gibi, içeri girmelerine izin verilen turistlere başka, daha incelikli faydalar da sunarlar.
Kilisenin girişine, oyun alanlarından oluşan bir engel parkurunda ilerleyerek ulaştım. Mor ve sarı giyinmiş, 6 ila 18 yaş aralığındaki düzinelerce kız, birbirlerine top atıyor, çığlık atıyor, gülümsüyor ve güneşin tadını çıkarıyorlardı.
Karşılaştırıldığında, katedral sessiz ve gölgeliydi. Konuklar arasında yasadışı fısıltılar ve uzak bir bebeğin ağlamaları duyuluyordu, ancak dışarıdaki çimenlerden ana ibadet alanına doğru gelen gürültünün azalması şok ediciydi. Ağzım şaşkınlıktan açık kalmış olabilir.
Katedralin ana mabedinin, vitray pencerelerden içeri sızan mavi ve mor ışıkla beneklenmiş uzun koridoru görsel olarak muhteşemdi. Uzun ve terli bir yürüyüşten ne kadar yapış yapış olduğumu artık umursamıyordum çünkü ülkenin başkentine yaptığım kısa yolculukta bu alana vakit ayırabildiğim için çok minnettardım.
Hecht, kutsal ile sıradan arasındaki sınırın gürültü seviyesindeki bir değişiklikle belirlenmesinin nispeten yaygın olduğunu söyledi. "Bence bu, kutsal bir yerin huşu duygusuna yanıt vermenin bir parçası. Sessiz olmalısınız."
Bu gerçeğin farkındaydım, ancak Ulusal Katedral'in ana koridorunda yürürken hala bunalmıştım. Kutsal mekanlara alışmak zordur, onları kaç kez ziyaret ederseniz edin.
Katedralin içinde bir ibadet töreni başlıyordu. Sert, tahta bir sıraya oturdum ve birçok insanın dinden ayrıldığı bir zamanda insanları dini uygulamalara çekmekle ilgili bir vaaz dinledim. Telefonumu kaldırdım ve otelime geri dönmemin ne kadar süreceğini düşünmemeye çalıştım.
Ulusal Katedral gibi bir yerde olduğunuzda zaman yavaşlar. Vitray pencereler, heykeller ve taş işçiliği fark edilmek için haykırır, ancak yalnızca ibadet liderleri ve birkaç rastgele turist duyulabilir.
Kutsal alan, modern hayatın fırtınasına karşı koymak için bir sakinlik hissi sunar. İnsanları sanat ve mimari, maneviyat ve ilahiyat üzerine düşünmeye davet ederek onları akıllı telefon bildirimlerinden ve sosyal medyadan uzaklaştırır.
Ayağa kalkıp kapıya doğru yürürken, ağlayan bebeğe ve heyecanlı kız öğrencilere doğru yürürken, katedralin hoparlörlerinden ayinin son anlarından birinin yayınlandığını duydum.
"Rab sizinle olsun" dedi papaz.
 

Holy Metta

Gelin Dünyadaki kutsal yerleri tanıyalım ve dinler hakkında kısa bilgiler edinelim...

En son haberleri takip etmek için abone olun.

Copyright © 2024 sky.design | Tüm Hakları Saklıdır. / All Rights Reserved.     KVKK/PDPA | Gizlilik/Privacy | Kullanım Koşulları/Terms Of Use
holymetta.com bir MettaScape.com online avm girişimidir.