2014 Pew Araştırma çalışması, en fazla dinsel çeşitliliğe sahip iki ülkenin (Singapur ve Vietnam) Güneydoğu Asya'da olduğunu buldu. Aynı zamanda, en az dinsel çeşitliliğe sahip ülkelerden biri (Timor - Leste) de aynı bölgeden.
Her Güneydoğu Asya ülkesindeki en büyük dini grubu (nüfusun yüzdesine göre) haritalandırıyoruz. Bu harita ve makale için veriler ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Din Özgürlüğü Raporu'ndan (2022) alınmıştır.
Güneydoğu Asya'da İslam, Budizm ve Hristiyanlık
Güneydoğu Asya ülkeleri çoğunlukla üç büyük dinden birini takip ediyor: Budizm, İslam ve Hristiyanlık.
Budizm bölgeye ilk olarak 1.-3. yüzyıllar arasında Hintli ve Çinli tüccarlar tarafından getirildi. Ancak, ilk gelmesine rağmen, din Güneydoğu Asya nüfusunun yaklaşık %35-38'ini oluşturuyor ve İslam'dan sonra ikinci sırada yer alıyor.
İşte Güneydoğu Asya ülkelerindeki en büyük dini grupların nüfus içindeki oranlarıyla birlikte dökümü.
Not: Tüm mezhep ve tarikatları içerir. *Vietnam'ın yalnızca %14'ü dindardır, bunların %6'sı Hristiyan, %5'i Budist ve %3'ü diğer dinlerdendir.
Nüfusun %90'ından fazlasının Budist olduğu Kamboçya ve Tayland'da, Pew Research tarafından ankete katılan her on kişiden dokuzu, Budist olmanın ulusal kimlikleri için önemli olduğunu söyledi. Kamboçyalıların %70'inden fazlası da Budizm'i doğuştan gelen bir etnik köken olarak görüyor.
Bu arada İslam, 7. yüzyılda Arap tüccarlarla birlikte geldi. Dünyanın dördüncü en kalabalık ülkesi olan Endonezya'nın %85'inden fazlası Müslümandır ve İslam'ın Güneydoğu Asya'nın genelinde çoğunluk dini olmasına yardımcı olmuştur.
Son olarak, Avrupalı misyonerler 16. yüzyılda bölgeye Hıristiyanlığı getirdiler. Bölgedeki Hıristiyanların çoğu Katoliktir. Endonezya (çoğunlukla Müslüman olmasına rağmen) ülkeler arasında en fazla Katolik'e (Filipinler'den sonra) sahiptir.